Receptek - listázva

1000 Ft-os menu

 

 

Jó hír, megújult a Fásy-konyha a szombaton megjelenő Vasárnapi Blikkben. Mostantól már nem csak a kalóriákat számoljuk a különböző fogások mellett, hanem azt is, hogy egy teljes menüt tekintve egy főre 1000 forintból hozzuk ki az ebédet. A Vasárnapi Blikk népszerű séfje így hétről hétre bebizonyítja: olcsón is lehet finomat főzni.

 

Fásy Ádám receptjei a Blikk oldalán

 

 

 

 

 

 

 

KARÁCSONYI MENÜ - Ünnepi lakoma

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 


-Borjúcsülök
Hozzávalók 10 személyre:

  • 1 borjúcsülök
  • 2 ág friss rozmaring
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • só, bors

A borjúcsülköt kicsontozzuk, alufóliára terítjük, sóval meghintjük és bedörzsöljük zúzott fokhagymával. Megszórjuk friss rozmaringgal, majd feltekerjük. A külsejét is bedörzsöljük sóval és borssal, megszórjuk felaprított hagymával, alufóliába tekerjük, és 200 °C-os előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Kivesszük a fóliából, meglocsoljuk olajjal és 150 °C-on tovább sütjük, amíg aranybarna lesz. Hidegen szeleteljük.

 

Báránykaraj filé illatosan

Hozzávalók 10 személyre:

  • 2 kg báránykarajfilé
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 zellergumó zöldjével
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • 1 tk. őrölt szegfűbors
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt rozmaring
  • 1 tk. őrölt babérlevél
  • 0,5 cl olívaolaj
  • egész fekete bors, só

Elkészítési mód:
A megtisztított karajt besózzuk, olívaolajjal megkenjük, majd egy nagyobb serpenyőbe tesszük és körbe kérget pirítjuk rá. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Beletesszük a tisztított zöldségeket és a fűszereket. Lassú tűzön félpuhára főzzük. Letakarva min. 24 órán át hűtőben tároljuk. Sütés előtt a karajt kivesszük a léből, lecsurgatjuk. Az illatos levet felforraljuk. A combot olívaolajjal bekenjük, és sütőedénybe tesszük. 150 °C-os előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Menet közben a combot a forró húslével locsolgatjuk. Ha kihűlt felszeleteljük.

 


Gombaragu:
Hozzávalók 10 személyre:

  • 60 dkg erdei vegyes gomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek. liszt
  • 0,5 cl olaj

Elkészítési mód:
A felkockázott hagymát a felszeletelt erdei gombákkal együtt olívaolajon megpároljuk. A félretett illatos húslét felforraljuk, kevés liszttel meghintjük (stauboljuk), majd botmixerrel krémesítjük. Beletesszük a gombát, összekeverjük, végül készre főzzük.

 

 

Bazsalikomos húsgombóc:

 

  • 15 dkg darált pulykacomb
  • 15 dkg darált sertéscomb
  • 15 dkg darált házi füstölt kolbász
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 friss bazsalikomlevél
  • 1 kk. őrölt pirospaprika
  • 1 dl olaj (a sütéshez)

A darált húsokat összegyúrjuk, és fűszerezzük a péppé zúzott fokhagymával, az őrölt paprikával, a finomra vágott friss bazsalikomlevéllel és sóval ízesítjük. Vizes kézzel egyforma golyókat formázunk, és forró olajban kisütjük.

 

 

Juhtúrós kukoricagaluska

 

  • 60 dkg kukoricadara
  • 30 dkg juhtúró
  • 30 dkg császárszalonna
  • 1 ek. olaj

A kukoricadarát enyhén sós vízben megfőzzük, egy deszkára kiterítjük, és 6x4 cm-es téglalap alakú darabokra osztjuk. A császárszalonnát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, összekeverjük a juhtúróval, és kanállal a téglalapok közepébe rakjuk, majd felhagyjuk a négy sarkát és galuskákat formázunk belőle. Forró olajban világosbarnára sütjük.
Tálalás: A húsokat éles késsel szépen felszeleteljük. Sütőben felmelegítjük a húsgombóccal, a juhtúrós galuskával, valamint a gombaraguval ízlésesen tálaljuk és gyümölcsökkel díszítjük.

 


Kakaós fonott kalács

Hozzávalók :

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 12 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 3 t. vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája (a tésztába)
  • 1 db tojás (a tészta kenéséhez)

Elkészítési mód:
A 40 dkg lisztet, a 2 db tojássárgáját, a 8 dkg vajat, a 4 dkg cukrot, a 2 tasak vaníliás cukrot az 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztővel összekeverjük és hólyagosra dagasztjuk, majd két részre osztjuk. A megmaradt hozzávalókat a kakaóporral, a fél dl langyos tejen felfuttatott élesztővel összekeverjük, és szintén hólyagosra dagasztjuk. Lisztezett deszkán a két fehér és a kakaós tésztából kb. 35-40 cm hosszú hengert formázunk, majd a barna tésztánkat középre, a két fehéret szélre rakjuk, összefonjuk és mind a két végét összenyomjuk. Sütőpapírral kibélelt téglalapformába tesszük és hagyjuk kelni. Ha megkelt, a habosra felvert tojással bekenjük. 180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

 

Mézeskalács 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg méz
  • 12 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 3 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 kk. őrölt szegfűbors
  • csipet só
  • Cukormáz a díszítéshez:
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 tk. ecet
  • 2 dkg kukoricakeményítő

Elkészítési mód:
A felolvasztott margarint hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük az olvasztott mézzel. Az egész tojásokat a cukorral kikeverjük, azt követően hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, majd felöntjük tejjel és egy szép sima tésztát gyúrunk a mézzel összekevert margarinnal. 1 óra hosszáig hűtőbe rakjuk, azután lisztezett deszkán fél cm vékonyra kinyújtjuk. Karácsonyi formákat szaggatunk ki belőle. Tepsiben 170 °C-os előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütjük.
A cukormáz hozzávalóit összekeverjük és habverővel kemény habbá verjük. Habzsák segítségével ötletesen díszítjük. (Akinek nincs, az egyszerű uzsonnás zacskó csücskét levágja). Min. 2 napig dobozban tároljuk.

 

 

Karamell gyümölcskosár
Hozzávalók:

  • 35 dkg cukor
  • 2 ek. olaj
  • 2 db kivi
  • 1 db alma
  • 1 fürt szőlő

A gyümölcsöket összekockázzuk. A cukrot teflon edényben felolvasztjuk. Egy nagyobb leveses merőkanál homorú oldalát beolajozzuk, majd a karamellizált cukrot hálósan rácsurgatjuk. Hagyjuk megdermedni, menet közben egy lábasban vizet forralunk. Amikor kihűlt a karamell, a leves merőkanalat a tenyerünkbe tesszük és forró vizet öntünk bele. Pár pillanat múlva a kosár leválik a kanálról s így egy szép karamell kosárkát kapunk, amelybe belerakjuk a gyümölcsöket. Ízlésesen a szeletelt kakaós fonott kalács és a mézeskalács mellé tálaljuk.
 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben