Receptek - listázva

1000 Ft-os menu

 

Jó hír, megújult a Fásy-konyha a szombaton megjelenő Vasárnapi Blikkben. Mostantól már nem csak a kalóriákat számoljuk a különböző fogások mellett, hanem azt is, hogy egy teljes menüt tekintve egy főre 1000 forintból hozzuk ki az ebédet. A Vasárnapi Blikk népszerű séfje így hétről hétre bebizonyítja: olcsón is lehet finomat főzni.

 

Fásy Ádám receptjei a Blikk oldalán

 

 

 

 

 

 

 

Karácsonyi menü 2013

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Libamellel és gerslivel töltött káposzta, Rozmaringos egészben sült sertés szűzérme, Citromos harcsaderék zsályával fűszerezve, Libacomb kakukkfűvel, Sült tök, Rizi-bizi pirított magvakkal, Lilahagymás serpenyős burgonya, Zserbó-Ádi módra


Összesen: 2230 kcal/fő

 

Libamellel és gerslivel töltött káposzta (350 kcal/fő)
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 15 dkg libamell
  • 10 dkg gersli (árpagyöngye)
  • 4-5 db savanyúkáposzta-levél
  • 20 dkg kenyérszalonna
  • 1 dl tejföl
  • 1 dkg kalocsai édes-nemes őrölt paprika
  • 1 cs. kapor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kömény

Elkészítési mód:
A töltelékhez a libamellet a hagymával együtt ledaráljuk, összegyúrjuk az előfőzött gerslivel, a péppé zúzott fokhagymával, a finomra vágott kaporral és a fűszerekkel beízesítjük. A savanyúkáposzta-levelek torzsáját levágjuk. A levél keskenyebb végére helyezzük a tölteléket, az egyik felét ráhajtjuk, majd a másik felét feltekerjük és a mutatóujjunk segítségével benyomkodjuk. A töltelékeket lábosba rakjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd egy forralás után, lassú tűzön készre főzzük. A szalonnát fölszeleteljük, bevágjuk, majd megsütjük, a végeit pirospaprikába mártjuk.


 

Rozmaringos egészben sült sertés szűzérme (220 kcal/ fő)
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 40 dkg sertés szűzérme
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 cs. rozmaring
  • 1 ek. olaj

Elkészítési mód:

A sertésszüzet sóval bedörzsöljük, kevés olajon kérget pirítunk, hozzáadjuk a friss rozmaringot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és kb. 10 percig intenzíven főzzük. Ezt követően tepsibe rakjuk, és 180 °C-on aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.


 

Citromos harcsaderék zsályával fűszerezve (250 kcal/ fő)
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 40 dkg harcsaderék
  • 3 db citrom
  • 1 dl tej
  • 1 cs. friss zsálya
  • 1 ek. olivaolaj

Elkészítési mód:
A halszeleteket sóval bedörzsöljük, citromkarikákat és friss zsályát vágunk rá, majd felöntjük a tejjel és 1 napig hűtőben érleljük. Sütés előtt lecsepegtetjük, szalvétával felitatjuk a tejet, olívaolajjal bekenjük és rostlapon mindkét oldalát pirosra sütjük.


 

Libacomb kakukkfűvel (380 kcal/fő)
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 4 db libacomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. libazsír
  • 1 cs. friss kakukkfű


Elkészítési mód:

A libacombok mindkét oldalát jól besózzuk, libazsíron kérget pirítunk rá, azután felöntjük vízzel, hozzáadjuk a vöröshagymát és a kakukkfüvet. Fedő alatt fél fövésig pároljuk, majd a fűszeres léből kivesszük, tepsibe rakjuk, meglocsoljuk libazsírral, és előmelegített sütőben, kb.180 °C-on pirosra sütjük.


 

Sült tök ( 100 kcal/fő)
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 db sütőtök

Elkészítési mód:
A sütőtököt feldaraboljuk, és sütőben 30-40 perc alatt ropogósra sütjük. Az a jó, ha már barnára pirult, mert akkor igazán átsült.


 

Rizi-bizi (200 kcal/fő)
Hozzávalók:(4 személyre)

  • 20 dkg jázminrizs
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. tökmag
  • 1 ek. napraforgó mag
  • 1 ek. fenyőmag
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek. olaj

Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 9 dl vízzel. Sóval beízesítjük, egészben belerakjuk a tisztított vöröshagymát, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergő rizsköretet kapunk. Közben sós vízben megfőzzük a zöldborsót, vajon megfuttatjuk, majd összekeverjük a rizzsel. A magvakat olajon megpirítjuk.


 

Lilahagymás serpenyős burgonya - (150 kcal/fő)
Hozzávalók (4 személyre)

  • 40 dkg burgonya
  • 4 fej lilahagyma
  • 1 ek. olaj

Elkészítési mód:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A hagymát finomra vágjuk és olajon megdinszteljük, majd összekeverjük a burgonyával és sütőben megsütjük.


Tálalás:
Az elkészített ételeket karácsonyi hangulatban egy nagyobb tálra helyezzük. A szűzérmét felszeletelve, a libacombokat burgonyaágyon lila hagymával, a harcsaderekat citrommal, a rizi-bizit pirított magvakkal, rozmaringgal, a töltött káposztát tejföllel és a szalonnából sütött kakastaréjjal díszítve szervírozzuk.

 

Zserbó-Ádi módra (580 kcal/fő)

Hozzávalók: (1 nagy tepsi)

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek. tejföl
  • 2 dkg élesztő

A töltelékekhez:

Dió:

  • 25 dkg házi sárgabarack lekvár
  • 35 dkg darált dió + 10 dkg porcukor (összekeverni)
  • 1 cl Rum

Mák:

 

  • 35 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor + 3dl víz (megfőzzük szirupnak)
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 1 fél narancs héja
  • 25 dkg házi áfonyalekvár

Alma:

 

  • 2 db alma (lereszelve)
  • 10 dkg cukor
  • 2 nagyobb csipet fahéj
  • 10-15 dkg darált keksz

A csokoládémázhoz:

  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 5 dkg vaj

Elkészítési mód:

Az alaptészta hozzávalóit egy keverőtálban összekeverjük és hosszas dagasztással, simára és egyneműre gyúrjuk. Miután a tésztánk összeállt, egy hosszabb hengert sodrunk belőle, és 6 egyenlő részre osztjuk. Ezután pihentetjük, kb. 10-15 percet szobahőmérsékleten. A tésztadarabokat azonos méretű téglalapokra nyújtjuk, hozzávetőlegesen 3-4mm vastagra. Az alsó lapot belehelyezzük az előre előkészített, sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral. Eloszlatjuk rajta a diótöltelékünk felét egyenletes vastagságban, majd lefedjük a második tésztalappal. Ezt már áfonyalekvárral kenjük meg, szintén vékony rétegben, valamint eloszlatjuk rajta a máktöltelékünk felét. Következhet még egy diós emelet (ugyanúgy, mint az előbb). Ezt követően egy újabb mákos emelet (ugyanúgy, mint az előbb). Azután pedig az almatölteléket oszlatjuk el rajta, majd lefedjük az utolsó tésztalappal. Végül a tetejét megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 °C-on addig sütjük, amíg a teteje világosbarna lesz. Hagyjuk kihűlni. Közben a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot, vagyis csokimázat készítünk. A csokimázzal bevonjuk a kihűlt tésztát, és ha megkeményedett hűtőbe tesszük, másnap szeletekre vágva tálaljuk.
     

 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben