Receptek - listázva

1000 Ft-os menu

 

Jó hír, megújult a Fásy-konyha a szombaton megjelenő Vasárnapi Blikkben. Mostantól már nem csak a kalóriákat számoljuk a különböző fogások mellett, hanem azt is, hogy egy teljes menüt tekintve egy főre 1000 forintból hozzuk ki az ebédet. A Vasárnapi Blikk népszerű séfje így hétről hétre bebizonyítja: olcsón is lehet finomat főzni.

 

Fásy Ádám receptjei a Blikk oldalán

 

 

 

 

 

 

 

Könnyű tavaszi menü

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A könnyed zöldborsólevest követően a pulykapecsenyéhez medvehagymás mártást ajánlok, desszertként pedig egy ínycsiklandozó somlói galuskát. A medvehagyma latin neve Allium ursinum, a liliomfélék családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén terem. Amikor kivirágzik a levele már nem fogyasztható. Én mélyhűtve tárolom, így egész évben fel tudom használni.

A medve kedvenc eledele, ezért lett a neve medvehagyma. Amikor a mackó felébred téli álmából, megkeresi a medvehagyma rétet, hogy jól belakmározzon, ezzel megerősítve immunrendszerét. A medvehagyma gyógyhatása ugyanis 22-szer hatékonyabb a fokhagymáénál. Továbbá fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomás csökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. A mai menünk mindössze 1450 kcal/ fő értéket tartalmaz. Jó étvágyat!

Fásy Ádám

Frankfurti zöldborsóleves galuskával (200 kcal/ fő) 

 

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 pár frankfurti virsli
  • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kis fej zeller
  • 5 dkg vaj
  • Galuska
  • 1 db tojás
  • 2 ek. liszt

Elkészítési mód:
A kockákra vágott zöldségeket vajon megpároljuk, felöntjük 1 l vízzel és félpuhára főzzük. Belerakjuk a karikákra vágott virslit és a zöldborsót, sóval beízesítjük. Menet közben a tojást liszttel összekeverjük, egy csipet sóval beízesítjük és a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.

Pulykapecsenye medvehagyma mártásban, párolt sáfrányos rizzsel (490kcal/ fő) 

 

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 80 dkg pulyka felsőcomb filé
  • 10 dkg sertészsír
  • fél csokor medvehagyma
  • 1 kis fej zeller

Medvehagyma mártáshoz:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • 1 csipet fehér bors

Elkészítési mód:
A zsír felében megpirítjuk a sóval bedörzsölt pulykahúst, belerakjuk az apróra vágott medvehagymát és a kockákra vágott zellert. 1 dl vízzel felöntjük és fedő alatt félpuhára pároljuk. A tepsit a zsír másik felével kikenjük, belerakjuk a párolt pulykahúst és 250 °C-os előmelegített sütőben pirosra sütjük. Menet közben a medvehagymát leturmixoljuk, a vajat felolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, majd habosra hevítjük. Beletesszük a medvehagyma pépet és tejjel felöntjük. Sóval, fehér borssal ízesítjük. Felforraljuk és addig keverjük, amíg szép bársonyos besamel mártást nem kapunk. Ha nagyon sűrű, tejjel hígíthatjuk. Tejföllel összekeverjük, a kész medvehagyma mártással leöntjük a sült húst, majd sütőben pár perc alatt készre sütjük.

Köret:

  • Rizs (310 kcal/fő)
  • Hozzávalók:(4 személyre)
  • 32 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. friss petrezselyemzöld
  • 1 kk. őrölt sáfrány
  • 2 kanál olaj

Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 8 dl vízzel, sóval beízesítjük, egészben belerakjuk a tisztított vöröshagymát, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a sáfrányt. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergő sárga rizsköretet kapunk. A medvehagymás pulykapecsenye mellé tálaljuk és megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel.

Somlói galuska (450 kcal/fő)

 

Hozzávalók:

  • Piskóta:
  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 dkg kakaópor
  • 5 dkg darált dió
  • 20 dkg liszt
  • Sárga vanília krém:
  • 5 dl hideg tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 db tojás
  • Rumos öntet:
  • 10 dkg mazsola
  • 1dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek. rumesszencia
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 1 db reszelt narancshéj

Csoki öntet:

  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 kanál kakaópor
  • 1 ek. rumesszencia
  • 2 dkg vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • tejszínhab

Elkészítési mód:

Vanília öntet:

A sárga krémhez keverjük össze a pudingport a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és egy kevés hideg tejjel. Ezt a masszát felforraljuk és felöntjük, a többi tejjel majd sűrűre főzzük, majd a tojásfehérjét felverjük, kemény habbá és ráöntjük a sárga krémre és óvatosan összekeverjük.

Rumos öntet:

A cukrot a vízzel fölforraljuk, beletesszük a mazsolát. Rumesszenciával, citrom és narancshéjjal ízesítjük, majd félretesszük kihűlni.

Csoki öntet:


A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a kakaót, a cukrokat, kevés vízzel felöntjük. Rumesszenciával ízesítjük és sűrű krémesre főzzük.

Piskótatészta:

A tojások sárgáját habverővel fehéredésig keverem a cukorral, majd apránként hozzáadom a lisztet, és lazán beleforgatom a keményre felvert fehérjét. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, és a piskóta harmadát a tepsi harmadába simítom. A maradék egyik felébe belekeverem a darált diót, a másikba a kakaóport, amit 1-2 evőkanál vízzel elkeverek. Ezeket egyenként tepsibe simítom és 180 °C-os sütőben megsütöm. Egy mélyebb tálba rétegezem a 3 féle piskótát a 3 féle krémmel, miközben rumos öntettel locsolgatom. Alufóliával lefedve tálalásig a hűtőbe teszem. Tálaláskor kanállal galuskákat szaggatok a piskótából, csoki öntettel meglocsolom és tejszínhabbal díszítem.
 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben