Diós citromszelet
Hozzávalók:
(10 személyre) (460 kcal/fő)
A tésztához:
- 5 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 db citrom
A krémhez:
- 3 db tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 15 dkg darált dió
- A mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 3 ek. citromlé
Elkészítési mód:
Felverjük a tojásfehérjét, majd belekeverjük a porcukrot, a tojássárgáját, a lisztet, a szódabikarbónát, a citrom reszelt héját, majd a citrom levét. A kivajazott tepsit liszttel megszórjuk, és a tésztát aranysárgára sütjük kb. 200 °C-on. A töltelékhez a tojássárgáját a porcukorral gőz fölött addig keverjük, amíg megsűrűsödik. A habosra kikevert margarinhoz belevegyítjük a darált diót, majd a kihűlt masszával összedolgozzuk. Amikor a tészta kihűlt, kettévágjuk és megtöltjük a diókrémmel. A tetejét bevonjuk az 1 evőkanál forró vízzel alaposan kikevert citromos mázzal és darabolt dióval megszórjuk. Tálalás előtt 30 percig hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletelve kínáljuk.
Tojás | 8 db | 40 Ft/db | 320 Ft |
Porcukor | 0,4 kg | 330 Ft/kg | 132 Ft |
Liszt | 0,25 kg | 155 Ft/kg | 39 Ft |
Szódabikarbóna | 0,01 kg | 1375 Ft/kg | 14 Ft |
Citrom | 0,1 kg | 699 Ft/kg | 70 Ft |
Margarin | 0,1 kg | 998 Ft/kg | 100 Ft |
Darált dió | 0,15 kg | 4995 Ft/kg | 749 Ft |
Citromlé | 0,05 l | 259 Ft/l | 13 Ft |