Hozzávalók: (10 személyre)
Tészta:
1 cs. leveles tészta (mirelit)
A vaníliakrémhez:
1 l tej
4 db tojás
25 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
12 dkg liszt
Gyümölcsöntet:
10 dkg málna
10 dkg ribiszke
10 dkg szeder
2 t. vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 csipet só
Elkészítési mód:
A tojások sárgájához hozzáadjuk az 1 dl tejet, a lisztet, a cukor felét és simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk és beletesszük a cukor másik felét, majd a tojásos masszát és addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Levesszük a gázról, a tojásfehérjéket habbá verjük a vaníliás cukrok másik felével, visszatesszük a gázra és lassú tűzön hozzákeverjük a habot. 2-3 perc alatt készre főzzük. A mirelit tésztalapot szétnyitjuk, egyenlő részre kettévágjuk. Az egyik felét sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, a kész vaníliás krémet egyenletesen elterítjük rajta, majd a másik lappal beterítjük. 180 °C-os előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szép aranybarna lesz. Hagyjuk kihűlni, majd min. 2 óráig hűtőben tároljuk. Menet közben elkészítjük a gyümölcsöntetet. A gyümölcsöket 1 dl vaníliás cukros vízben 1-2 percig megpároljuk, szegfűszeggel és fahéjjal illatosítjuk, egy csipet sóval ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni és hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt a krémest éles késsel egyenlő kockákra vágjuk és hideg gyümölcsöntettel díszítve tálaljuk.