Mákos guba vaníliamártással


Hozzávalók:

7 db kifli
5 dl tej
½ cs. mazsola
5 dkg vaj
2 ek. cukor
egy csipet só
15 dkg mák
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. méz
1 rúd vanília kikapart belseje

A mártáshoz:

1,5 l tej
1 cs. vaníliás pudingpor
1 cs. vaníliás cukor
2-3 ek. cukor


Elkészítési mód:

A tejet csipet sóval, a vanília rúd kikapart belsejével, a vaníliás cukorral, a cukorral és a vajjal együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk a mazsolát. Közben ledaráljuk a mákot és hozzákeverjük a cukrot. A kifliket karikára vágjuk, és egy kivajazott tűzálló tálra rakjuk. A tejjel meglocsoljuk és a mákot rászórjuk. Ezt a műveletet addig folytatjuk amíg tart az anyagunk. A tetejét mézzel meglocsoljuk, és a sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük. Amíg a guba sül, addig elkészítjük a mártást. A vaníliás pudingport elkeverjük a cukorral és egy kis tejjel, hogy híg legyen. Ezután a maradék tejet felforraljuk, a pudingot beleöntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártást. Melegen tálaljuk a guba mellé, mert úgy az igazi.