Hozzávalók: (10 főre)
A tésztához:
40 dkg liszt
2 db tojássárgája
4 dkg olvasztott sütőmargarin
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
2,5 dl tej
egy csipet só
A töltelékhez:
5 dkg sütőmargarin
15 dkg darált dió
5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
A vaníliaöntethez:
1 l tej
1 cs. vaníliás cukor
2 cs. vaníliás puding
2-3 ek. cukor
Elkészítési mód:
1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót és összedolgozzuk. Részletekben hozzáadjuk az olvasztott margarint, majd addig dagasztjuk amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukrozott darált dióval és citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 °C -os sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A vaníliás pudingport elkeverjük a cukrokkal és egy kis tejjel, hogy híg legyen. Ezután a maradék tejet felforraljuk, a pudingot beleöntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártást. Az aranygaluska mellé melegen tálaljuk.