Töltött mákos lepény
Hozzávalók:
(10 személyre)
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 ek. porcukor
- 1 cs. sütőpor
- egy csipetnyi só
A töltelékhez:
- 8 tojás
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg darált mák
- 5 dkg zsemlemorzsa
- citromhéj
Elkészítési mód:
A hozzávalókat egy tojássárgájával összegyúrjuk, majd két részre osztjuk, és pihentetjük. Közben a töltelékhez a tojásfehérjéből kemény habot verünk, belerakjuk a porcukrot, a tojássárgáját, és jól összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a darált mákot, a finom zsemlemorzsát, a reszelt citromhéjat, és az egészet elvegyítjük. A tészta egyik felét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, sütőedénybe tesszük, megkenjük a töltelékkel, és ráhelyezzük a tészta másik kinyújtott felét. Megkenjük tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd 180°C-os sütőben készre sütjük. A megsült mákos lepényt felszeletelve kínáljuk.