Mákos lepény

 

Hozzávalók:
(10 személyre)

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. porcukor
  • 1 cs. sütőpor
  • egy csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 8 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg darált mák
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • citromhéj

 


Elkészítési mód:

A tészta hozzávalóit egy tojássárgájával összegyúrjuk, majd két részre osztjuk, és pihentetjük. Közben a töltelékhez a tojásfehérjéből kemény habot verünk, belerakjuk a porcukrot, a tojássárgáját, és jól összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a darált mákot, a finom zsemlemorzsát, a reszelt citromhéjat, és az egészet elvegyítjük. A tészta egyik felét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, a tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd ráhelyezzük a tészta egyik felét. Egyenletesen a tölteléket elterítjük rajta, majd a másik kinyújtott tésztával lefedjük. Megkenjük tojássárgájával, villával megszurkáljuk, majd 180°C-os sütőben készre sütjük, azt követően hagyjuk kihűlni. A lepényt kockára vágva, díszítve kínáljuk.
 

 

Mákos lepény (10 főre)      
       
Tésztához:      
Liszt 0,30 kg 115 Ft/kg 35 Ft
Vaj 0,20 kg 1750 Ft/kg 350 Ft
Tojássárgája 2 db 35 Ft/db 70 Ft
Tejföl 0,18 kg 680/kg 122 Ft
Porcukor 0,03 kg 350 Ft/kg 10 Ft
Sütőpor 1 csomag 16 Ft/cs 16 Ft
     
       
Töltelékhez:      
Tojás 8 db 35 Ft/db 280 Ft
Porcukor 0,25 kg 350 Ft/kg 88 Ft
Darált mák 0,25 kg 1876 Ft/kg 470 Ft
Zsemlemorzsa 0,05 kg 246 Ft/kg 12 Ft
Citromhéj      
      1450 Ft:10= 145 Ft/fő
      560 Ft/fő
    Ebéd ára: 705 Ft/fő

 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben