Hozzávalók:
(10 személyre)
80 dkg liszt
50 dkg margarin
30 dkg cukor
10 dkg méz
1/2 t. sütőpor
1 dl tejföl
2 tojás
kb. 1 dl tej (amennyit a tészta felvesz)
1 db cirom reszelt héja
egy csipet só
A töltelékhez:
Alma:
40 dkg alma
10 dkg cukor
citromhéj
fahéj, szegfűszeg
5 dkg zsemlemorzsa
Dió:
40 dkg darált dió
15 dkg méz
10 dkg cukor
2 dl tej
fahéj
Mák:
40 dkg darált mák
15 dkg méz
10 dkg cukor
2 dl tej
narancshéj
A tetejére:
1 tojássárgája
Egyéb:
10 dkg baracklekvár
Elkészítési mód:
A megpucolt, lereszelt almát összekeverjük a cukorral, a lereszelt citromhéjjal, fahéjjal fűszerezzük, majd megfőzzük. Szűrő segítségével lecsurgatjuk és összekeverjük a zsemlemorzsával. A diót és a mákot külön – külön a hozzávalókkal elkeverjük, megfőzzük, majd félrerakjuk.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, amelyet 5 részre osztunk, és vékonyra nyújtunk. Kivajazott tepsibe tesszük az első réteget, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral, és elterítjük rajta az almatölteléket. A következő réteggel lefedjük, megkenjük baracklekvárral, és a mák felét elterítjük rajta. Azután ismét lefedjük, megkenjük lekvárral, majd a dió felét elterítjük rajta. Ezt a műveletet ugyan így ismételjük: mák, tészta, lekvár, dió, tészta. A sütemény tetejét megkenjük tojássárgájával, bevagdaljuk, és 160 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Tipp: Aki szereti, a tölteléket megbolondíthatja mazsolával!