Sült libacomb
Hozzávalók:
(4 személyre)(1040 kcal/fő)
1,20 kg hízott libacomb
2 ek. olaj
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 cs. petrezselyemzöld
só, bors
Elkészítési mód:Lábasban az olajat felhevítjük, majd belerakjuk a sóval, borssal bedörzsölt libacombot, hozzáadjuk a darabolt fokhagymát, a hagymát és a petrezselyemzöldjét. Kérget pirítunk, azután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, alacsony hőfokon két óra hosszáig konfitáljuk (60°C-on abáljuk), majd előmelegített sütőben 200 °C-on ropogósra sütjük.
Párolt lilakáposzta
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 fej lilakáposzta
1 fej lilahagyma
5 dkg cukor
1 db citrom
1 ek. olaj
só, őrölt kömény
Elkészítési mód:
A megtisztított káposztát és a lilahagymát vékonyra gyaluljuk, besózzuk, és 10-15 percig állni hagyjuk, kinyomkodjuk, olajon cukor hozzáadásával karamellizáljuk. Citrom levével, őrölt köménnyel, és sóval ízesítjük, majd fedő alatt megpároljuk.
Tipp: Hogy ne kéküljön meg a káposzta a főzés során, adjunk hozzá 1 tk. ecetet!
Tokaji aszúval karamellizált körte
Hozzávalók:
(4 személyre)
4 db körte
2 dl tokaji aszú
szegfűszeg
Elkészítési mód:
A körtét megmossuk, 1 dl tokaji aszúban megpároljuk, néhány szem szegfűszeggel fűszerezzük, majd tepsibe rakjuk, meglocsoljuk a megmaradt tokaji aszúval és 300 °C-os előmelegített sütőben néhány perc alatt karamellizáljuk. Köretként tálaljuk a párolt káposztával együtt a libacomb mellé.