Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
5 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 evőkanál olaj
Elkészítési mód:Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az összetevőket, összegyúrjuk. A tésztát cipóra formázzuk, egy edénybe helyezzük és meleg helyen kb. 1 órát letakarva hagyjuk pihenni. Nagymamáink régen még párnát is raktak rá, hogy hamarabb megkeljen a tészta.
A töltelékekhez:
Mákos
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
2 dkg vaj
5 dkg vaníliás cukor
1 db reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
1 dl tej
Diós
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
2 dkg vaj
5 dkg vaníliás cukor
1 db reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
1 dl tej
Elkészítési mód:
A mákos és a diós tölteléket külön-külön azonos módon készítjük el. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az összetevőket, tejjel fölöntjük, majd kevergetés közben sűrűre főzzük. A megkelt cipót egy lisztezett nyújtódeszkára tesszük, téglalappá nyújtjuk, és a töltelékekkel külön-külön elterítjük, majd feltekerjük. A töltött tésztát kivajazott tepsibe rakjuk, végeit egymásba dugva kerek formára hajtjuk, szépen összedolgozzuk és koszorút formázunk belőle. Éles késsel szimmetrikusan körbe bemetsszük a kalácsot, majd letakarva 30 percig pihentetjük. Pihentetés után lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben 200 °C-on, 35-40 perc alatt arany barnára sütjük.