Hozzávalók: (4 személyre)
30 dkg bio szürkemarha darált comb
30 dkg bio mangalica darált comb
5 db zsemle
10 dkg zsemlemorzsa
1 csomó petrezselyemzöld
2 levél friss bazsalikom
1 kk. őrölt kömény
1 tk. őrölt kalocsai piros paprika
2 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
3 dl olaj a sütéshez
só, bors
Elkészítési mód:
A zsemléket egy tálba tesszük és annyi langyos vizet, öntünk rá, hogy ellepje. Addig hagyjuk a vízben amíg megszívja magát, majd a felesleges vizet enyhén kinyomkodjuk. Turmixgépbe belerakjuk és hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselyemzöldet, a friss bazsalikomlevelet, az olívaolajat, a zsemlemorzsát, valamint a fűszereket és az egészet krémesre turmixoljuk. Jó ízesnek kell lennie, ezért javaslom, kóstolják meg. Ehhez a masszához hozzáadjuk a darált húsokat és összegyúrjuk. Ha nem elég kemény tegyünk még bele zsemlemorzsát. (Megj.: Én soha nem használok hozzá tojást.) A húsmasszából lapos korongokat készítünk és egy tálcára kiöntött zsemlemorzsában megforgatjuk. Menet közben az olajat felforrósítjuk és a húspogácsákat kisütjük.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók: (4 személyre)
1 fej kelkáposzta
60 dkg burgonya
5 dkg vaj
2 ek. liszt
2 dl tej
2 dl tejföl
1 kk. őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
1 csomó friss kapor
só, vegeta
Elkészítési mód:
A kelkáposztát felszeleteljük, jól átmossuk és forró vízzel leforrázzuk, a burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A káposztával együtt egy lábosba rakjuk, felöntjük vízzel, sóval, köménnyel beízesítjük és puhára főzzük. Menet közben a vajat felhevítjük, belerakjuk a karikákra vágott fokhagymát és a finomra vágott kaprot. Enyhén megpirítjuk és hozzáadjuk a lisztet, apránként felöntjük a tejjel, majd állandó kevergetés mellett addig forraljuk, amíg sima bársonyos mártást nem kapunk, utána hozzákeverjük a tejfölt és ezzel besűrítjük a megfőtt burgonyás kelkáposztát. Kevergetés mellett készre főzzük és a bio húsokból készült különleges fasírt mellé köretként tálaljuk.