Hozzávalók (4 személyre):
2 db libamell
4 db libacomb
40 dkg libamáj
60 dkg burgonya
2 szál friss rozmaring
1 szál sárgarépa
1 szál zöldség
1 db zeller zöldjével
2 db zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
2 db alma
só
Elkészítési mód:
A libahúsokat sóval bedörzsöljük, egy lábasban kevés olajon az aprított rozmaringgal, a darabolt fokhagymával és vöröshagymával enyhén mind a két oldalát megpirítjuk, majd vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a tisztított zöldségeket és egy forralás után, lassú tűzön félpuhára főzzük. Egy napig hűtőbe rakjuk érlelni. Kivesszük a húsléből, tepsibe rakjuk a jól megmosott héjában megfőtt burgonyával együtt 150 °C-os előmelegített sütőben megsütjük. A libamájat felszeleteljük és teflonserpenyőben mind a két oldalát megpirítjuk. Esztétikusan, közepén kiszúrt almával, szőlővel, rizzsel díszítve tálaljuk.
Birsalmás pezsgős vöröskáposzta
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej vöröskáposzta
1 fej lilahagyma
2 db birsalma
5 dkg cukor
1 db citrom
1 dl pezsgő
1 ek. olaj
só, őrölt kömény
Elkészítési mód:
A megtisztított káposztát és a lilahagymát vékonyra gyaluljuk, besózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. Menet közben a birsalmát meghámozzuk, cikkekre szeleteljük, és olajon cukor hozzáadásával karamellizáljuk, majd a káposztát kinyomkodjuk és hozzáadjuk. A citrom levével és őrölt köménnyel ízesítjük, felöntjük pezsgővel, azután fedő alatt megpároljuk, majd lesütjük.
Rizs
Hozzávalók:(4 személyre)
20 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
1 cs. petrezselyemzöld
2 dkg vaj
2 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 9 dl vízzel. Sóval beízesítjük és belerakjuk egészben a tisztított vöröshagymát, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet és megpuhul. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergő rizsköretet kapunk. A finomra vágott petrezselyemzöldjét vajon megpároljuk és összekeverjük a rizzsel.