foetel Márton napi lakomatál

 

Hozzávalók (4 személyre):

  2 db libamell

4 db libacomb

40 dkg libamáj

60 dkg burgonya

2 szál friss rozmaring

1 szál sárgarépa

1 szál zöldség

1 db zeller zöldjével

2 db zöldpaprika

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 ek. olaj

2 db alma

Elkészítési mód:
A libahúsokat sóval bedörzsöljük, egy lábasban kevés olajon az aprított rozmaringgal, a darabolt fokhagymával és vöröshagymával enyhén mind a két oldalát megpirítjuk, majd vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a tisztított zöldségeket és egy forralás után, lassú tűzön félpuhára főzzük. Egy napig hűtőbe rakjuk érlelni. Kivesszük a húsléből, tepsibe rakjuk a jól megmosott héjában megfőtt burgonyával együtt 150 °C-os előmelegített sütőben megsütjük. A libamájat felszeleteljük és teflonserpenyőben mind a két oldalát megpirítjuk. Esztétikusan, közepén kiszúrt almával, szőlővel, rizzsel díszítve tálaljuk.

 

Birsalmás pezsgős vöröskáposzta

Hozzávalók (4 személyre):

1 fej vöröskáposzta

1 fej lilahagyma

2 db birsalma

5 dkg cukor

1 db citrom

1 dl pezsgő

1 ek. olaj

só, őrölt kömény

 

Elkészítési mód:
A megtisztított káposztát és a lilahagymát vékonyra gyaluljuk, besózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. Menet közben a birsalmát meghámozzuk, cikkekre szeleteljük, és olajon cukor hozzáadásával karamellizáljuk, majd a káposztát kinyomkodjuk és hozzáadjuk. A citrom levével és őrölt köménnyel ízesítjük, felöntjük pezsgővel, azután fedő alatt megpároljuk, majd lesütjük.

 


Rizs

Hozzávalók:(4 személyre)

20 dkg rizs

1 fej vöröshagyma

1 cs. petrezselyemzöld

2 dkg vaj

2 ek. olaj

Elkészítési mód:
A rizst olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük 9 dl vízzel. Sóval beízesítjük és belerakjuk egészben a tisztított vöröshagymát, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Az edényt konyharuhával letakarjuk, majd fedővel hermetikusan lezárjuk és kb. 20 percig állni hagyjuk, így a rizs fölszívja a nedvességet és megpuhul. A hagymát kivesszük belőle, s végül egy nagyon finom pergő rizsköretet kapunk. A finomra vágott petrezselyemzöldjét vajon megpároljuk és összekeverjük a rizzsel.

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben