Hozzávalók:
(4 személyre)(350 kcal/fő)
80 dkg őzgerincfilé
20 dkg szilvabefőtt
1 dl Halasi Portugiese
2 dkg vaj
1 ek. liszt
1 kk. őrölt szegfűszeg
1 ek. cukor
2 ek. olaj
2 ek. mustár
só, bors
Elkészítési mód:
Az őzgerincfilét bekenjük mustárral, borssal, sóval meghintjük, alufóliába tekerjük és min. 1 napig hűtőben érleljük. A tepsibe helyezzük, 3 dl vízzel felöntjük, 200 °C-os előmelegített sütőben 15 percig pároljuk. A fóliából kibontjuk, meglocsoljuk olajjal és 150 °C-on szép barnára sütjük. Vajon a szilvát megdinszteljük, őrölt szegfűszeggel, cukorral ízesítjük, liszttel meghintjük, felöntjük vörösborral és pár perc alatt készre főzzük. A felszeletelt hús mellé feltétnek a vörösboros szilvaragut és köretnek burgonyafánkot adunk.
Házi burgonyafánk
Hozzávalók:
(4 személyre)(450 kcal/fő)
50 dkg burgonya
30 dkg liszt
1 dl tej
3 db tojássárgája
1 ek. kristálycukor
2 dkg élesztő
2 ek. olívaolaj
1 ek. só
olaj a sütéshez
Elkészítési mód:
A burgonyát megmossuk és héjába feltesszük főzni. Amikor a villát könnyedén beletudjuk szúrni, akkor megfőtt, a tűzről levesszük, lehűtjük, meghámozzuk és krumplinyomóval áttörjük. Langyos tejbe az élesztőt belecsipkedjük, megszórjuk cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet, a burgonyát és a tojássárgáját olívaolajjal és sóval együtt hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kb. 30 percig hagyjuk megkelni. Amikor a tészta a duplájára dagadt, beolajozott kanál segítségével diónyi fánkokat formázunk és bő forró olajban aranybarnára sütjük.