Hozzávalók: (10 személyre)
A tésztához:
25 dkg liszt
1 db tojás
1 ek. ecet
1 dl tejföl
egy csipet só
A vaníliakrémhez:
1 l tej
4 db tojás
25 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
12 dkg liszt
A habhoz:
5 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor
A mázhoz:
1 tk. instant kávé
20 dkg cukor
7 dkg vaj
1 dl tej
Elkészítési mód:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Menet közben elkészítjük a krémet. A tojások sárgájához hozzáadjuk az 1 dl tejet, a lisztet, a cukor felét, és simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk és beletesszük a cukor másik felét, majd a tojásos masszát, és addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Levesszük a gázról, a tojásfehérjéket habbá verjük a vaníliás cukor másik felével, visszatesszük a gázra, és lassú tűzön hozzákeverjük a habot. 2-3 perc alatt készre főzzük. Közben a tésztából két lapot nyújtunk. Egyesével egy nagyobb tepsi hátuljára sütőpapírra fektetjük. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 170 °C-on, kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Hab: A tejszínt vaníliás cukorral kemény habbá felverjük. Amikor a tésztalapok kihűltek, az egyik lapra rákenjük a vaníliakrémet, majd hagyjuk kihűlni. Ezután rákenjük a tejszínhabréteget.
Máz: A mázhoz instant kávét feloldunk tejben. Beletesszük a cukrot, majd lassú tűzön kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Ha elkezd sűrűsödni, hozzákeverjük a vajat. A mázat rásimítjuk a másik tésztalap tetejére. Miután megszáradt a máz, felkockázva tálaljuk.