Hozzávalók:
(4 személyre)
A tart kosárhoz:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 tojás sárgája
Csipet só
Elkészítési mód:
A tart kosár hozzávalói gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, úgy, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Az így kapott tésztát fóliába csavarva fél órára hűtószekrényben pihentetjük. Azután a tésztát a fóliából kicsomagolva nyolc részre osztjuk, kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, 4-5 cm-es kosár alakú sütőformákba lapítjuk, majd előmelegített sütőben 180 ℃-on 8-10 perc alatt megsütjük.
A meringue-hez:
4 tojás fehérje
22 dkg kristálycukor
só
Elkészítési mód:
A tojásfehérjéket egy csipet só hozzáadásával robotgép segítségével félkeményre verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot és addig verjük fényesre amíg kemény állagú habot kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe habzsák segítségével apró halmokat formázunk a tojáshabból, majd 120 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük-szárítjuk a habcsókokat.
A citromkrémhez:
4 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
10 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
2 db citrom
1 rúd vanília
Elkészítési mód:
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a részlet citromhéjat, a kikapart vanília rudat, a feloldott vaníliás pudingport és sűrűre főzzük. Cukorral és a citromlevével ízesítjük, majd még melegen belekeverjük a hideg vajat. Addig keverjük, míg ki nem hűl.
A lila körtéhez:
4 db nyári körte
1 kk. szegfűszeg
1 db fahéj
0,5 l gyümölcslé (piros színű)
Elkészítési mód:
A meghámozott és elfelezett körtékből eltávolítjuk a magházat. A gyümölcslevet felforraljuk a szegfűszeggel, a fahéjjal, majd a körtéket lassan megpároljuk benne.Tálalás:
A tart kosarat megtöltjük a citromkrémmel, tetejét elsimítjuk, ráhelyezzük a meringue csúcsokat, melyeket szakácsfáklyával megpirítunk és ízlésesen tálaljuk a lila körtével.