Hozzávalók: (10 személyre)
50 dkg liszt
20 dkg margarin
20 dkg cukor
1 t. vaníliás cukor
1 t. sütőpor
2 db tojás
1 dl tejföl
A töltelékhez:
1 kg hámozott alma
15 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 db citrom
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
Elkészítési mód:
A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hűtőben kb. 1 órán át pihentetjük. Menet közben meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Intenzív lángon pár percig főzzük, majd szűrőbe rakjuk, hogy a leve lecsurogjon. A tésztát 2 részre osztjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot sütőpapírral borított tepsire fektetjük és darált dióval megszórjuk, azután egyenletesen elosztjuk rajta az almatölteléket. Beborítjuk a másik tésztalappal és villával megszurkáljuk. Megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben 180°C –on kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Kockára szeletelve tálaljuk és megszórjuk porcukorral.