desszert Almás pite

 

Hozzávalók: (10 személyre)

50 dkg liszt

20 dkg margarin

20 dkg cukor

1 t. vaníliás cukor

1 t. sütőpor

2 db tojás

1 dl tejföl

 

A töltelékhez:

1 kg hámozott alma

15 dkg darált dió

20 dkg porcukor

1 db citrom

1 kk. őrölt fahéj

1 kk. őrölt szegfűszeg

 

Elkészítési mód:

A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hűtőben kb. 1 órán át pihentetjük. Menet közben meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Intenzív lángon pár percig főzzük, majd szűrőbe rakjuk, hogy a leve lecsurogjon. A tésztát 2 részre osztjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot sütőpapírral borított tepsire fektetjük és darált dióval megszórjuk, azután egyenletesen elosztjuk rajta az almatölteléket. Beborítjuk a másik tésztalappal és villával megszurkáljuk. Megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben 180°C –on kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Kockára szeletelve tálaljuk és megszórjuk porcukorral.
 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben