desszert Aranygaluska vaníliaöntettel

Hozzávalók: (10 főre)
A tésztához:

40 dkg liszt

2 db tojássárgája

4 dkg olvasztott sütőmargarin

2 dkg élesztő

3 dkg cukor

2,5 dl tej

egy csipet só

 

A töltelékhez:

5 dkg sütőmargarin

15 dkg darált dió

5 dkg cukor

1 db citrom reszelt héja

 

A vaníliaöntethez:

1 l tej

1 cs. vaníliás cukor

2 cs. vaníliás puding

2-3 ek. cukor

Elkészítési mód:

1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót és összedolgozzuk. Részletekben hozzáadjuk az olvasztott margarint, majd addig dagasztjuk amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukrozott darált dióval és citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 °C -os sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A vaníliás pudingport elkeverjük a cukrokkal és egy kis tejjel, hogy híg legyen. Ezután a maradék tejet felforraljuk, a pudingot beleöntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártást. Az aranygaluska mellé melegen tálaljuk.
 

Ez a honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. Bővebben