30 dkg rizs
1 l tej
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
2 tasak vaníliás cukor
3 db tojás
5 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
Vaníliás öntet:
3 db tojás
5 dl tej
10 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor
2 dkg vaj
Elkészítési mód:A tejet felforraljuk, cukorral beízesítjük, majd beleöntjük a rizst. Állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs beszívja a tejet. (Megj.: gyakorlatilag tejberizst főzünk). Még melegen belekeverjük a vajat, majd félretesszük és 15 percig hagyjuk kihűlni. Menet közben felütjük a tojásokat, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját vaníliás cukorral, sóval és a citromhéjával simára keverjük, majd hozzáadjuk a már langyosra hűlt tejberizshez és beleszórjuk a mazsolát. A tojások fehérjét habbá felverjük és az egészet óvatosan összekeverjük. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 180 °C-on, kb. 35 percig szép aranybarnára sütjük.
Vanília öntet:
Válasszuk ketté a tojásokat és melegítsük fel a tejet. (Megj.: csak a sárgájára lesz szükség, de a megmaradt 3 db tojásfehérjét nyugodtan felhasználhatjuk a rizskók habjához). Egy edényben a tojássárgáját a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük ki keményre. A felmelegített tejet öntsük hozzá folyamatos kevergetés közben, majd lassú tűzön addig főzzük, míg szép bársonyos-selymes mártást kapunk. Tálalásnál öntsük a kockára vágott rizskók tetejére.