Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg kockázott birkacomb
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
10 dkg sertészsír
5 dkg kalocsai őrölt paprika
1 kk. köménymag
só, bors
Elkészítési mód:
A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az átmosott, kockázott birkahúst. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, zsírjára sütjük, azután belerakjuk a héjától leforrázott paradicsomot, a kockákra vágott paprikát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük őrölt pirospaprikával, összekeverjük, zsírjára pörköljük, azután felöntjük kevés vízzel és állandó kevergetés mellett lassú tűzön kb. 2,5 – 3 óra alatt puhára főzzük. Ha a levét lefővi, a folyadékot pótoljuk.
Pásztortarhonya
Hozzávalók: (4 személyre)
20 dkg tarhonya
40 dkg burgonya
4 db tojás
10 dkg császárszalonna
3 dkg sertészsír
só
Elkészítési mód:
A kockázott szalonnát és a tarhonyát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval beízesítjük és állandó kevergetés mellett, folyadék pótlásával a bennelévőket puhára főzzük. Zsírjára sütjük és a menet közben sóval ízesített felvert tojásokat ráöntjük, majd összekeverjük és egy perc alatt készre főzzük.
Ízlésesen tálaljuk, díszítjük és köretként adjuk a forró birkapörkölt mellé.