Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg szürkemarha-fehérpecsenye
3 db sárgarépa
3 db petrezselyemgyökér
1 cs. petrezselyemzöld
½ fej zellergumó
1 fej vöröshagyma
1 dkg őrölt babérlevél
10 dkg kolozsvári szalonna
2 ek. kristálycukor
2 ek. mustár
1 ek. liszt
1 kk. ecet
2 dl tejföl
1 g. fokhagyma
1 ek. olaj
só, bors
Elkészítési mód:
A húst olajjal bekenjük, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük, és rövid ideig állni hagyjuk, majd 8 szeletre vágjuk és kiklopfoljuk. Azt követően egy lábasba mindkét oldalát olajon megpirítjuk. A tisztított zöldségeket, a vöröshagymát és a szalonnát kockákra, a petrezselyemzöldjét finomra, a fokhagymát karikákra vágjuk, majd a hússal együtt, fedő alatt megdinszteljük. Ezt követően felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és egy forralás után lassú tűzön puhára főzzük. A húst óvatosan kiszedjük, és a benne lévő zöldségeket botmixerrel krémesítjük. A cukrot karamellizáljuk, hozzákeverjük a zöldségpüréhez, ecettel, mustárral, babérlevéllel, sóval ízesítjük, és tejfeles liszttel behabarjuk. Végezetül visszarakjuk a hússzeleteket, és egy forralást követően, a zsemlegombóccal együtt ízlésesen díszítve szervírozzuk.
Zsemlegombóc
Hozzávalók:
(4 személyre)
4 db zsemle
5 db friss bazsalikomlevél
10 dkg liszt
1 ek. zsír
1 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A zsemlét felkockázzuk, és olajon megpirítjuk. Azt követően a zsírral, a finomra vágott bazsalikomlevéllel, a liszttel és a sóval összedolgozzuk, majd gombócokat formázunk belőle. Enyhén sós vízben, kb. 15 perc alatt készre főzzük.