Hozzávalók:
(4 személyre) (450kcal/ fő)
20 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
2 t. vaníliás cukor
2 dkg vaj
2 db tojássárgája
20 dkg házi baracklekvár
olaj (sütéshez)
Elkészítési mód:
Langyos tejbe rakjunk 3 dkg porcukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd 10-15 percig pihenni hagyjuk, hogy felfusson. Jól keverjük össze az élesztős tejet, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a cukrokat és a lisztet, majd kézzel vagy géppel hólyagosra dagasztjuk. A tésztából formáljunk egy cipót, tegyük tálba és meleg helyen kelesszük duplájára. Miután megkelt, lisztezett deszkán egy ujjnyi vastagságra nyújtsuk ki, majd fánkkiszaggatóval szaggassuk ki. (Ha nincs, akkor megfelel egy 6 cm átmérőjű bögre vagy pohár is.) A fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, azután forró olajban aranybarnára süssük ki mind a két oldalát. A kész fánkokról az olajt szalvétával felitatjuk. Meghintjük porcukorral, a fánk közepébe baracklekvárt teszünk.