Hozzávalók:
(4 főre) (420 kcal/fő)
50 dkg burgonya
20 dkg liszt
5 dkg búzadara
5 dkg vaj
1 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
20 dkg baracklekvár
10 dkg porcukor
2 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A burgonyát megtisztítjuk, enyhén sós vízben egészben megfőzzük. Azt követően forrón krumplinyomóval összetörjük, vajjal krémesre keverjük. Hagyjuk kihűlni, majd tojással, búzadarával és liszttel jól összegyúrjuk. Pihentetés nélkül lisztezett deszkán 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, és kb. 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk, a közepébe lekvárt teszünk, majd a négy sarkát összefogjuk, és lisztezett kézzel gombócokat formálunk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor a gombóc feljön a víz tetejére, ráforralunk. Tésztaszűrővel egyenként kiemeljük, lecsepegtetjük, olajban pirított zsemlemorzsára szedjük, megforgatjuk, majd porcukorral meghintve tálaljuk.