Hozzávalók :
60 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1,5 dkg élesztő
12 dkg vaj
1,5 dl tej
6 dkg cukor
3 t. vaníliás cukor
3 db tojássárgája (a tésztába)
1 db tojás (a tészta kenéséhez)
Elkészítési mód:
A 40 dkg lisztet, a 2 db tojássárgáját, a 8 dkg vajat, a 4 dkg cukrot, a 2 tasak vaníliás cukrot az 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztővel összekeverjük és hólyagosra dagasztjuk, majd két részre osztjuk. A megmaradt hozzávalókat a kakaóporral, a fél dl langyos tejen felfuttatott élesztővel összekeverjük, és szintén hólyagosra dagasztjuk. Lisztezett deszkán a két fehér és a kakaós tésztából, kb. 35-40 cm hosszú hengert formázunk, majd a barna tésztánkat középre, a két fehéret szélre rakjuk, összefonjuk és mind a két végét összenyomjuk. Sütőpapírral kibélelt téglalapformába tesszük és hagyjuk kelni. Ha megkelt, a habosra felvert tojással bekenjük és 180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Karamell gyümölcskosár
Hozzávalók:
35 dkg cukor
2 ek. olaj
2 db kivi
1 db alma
1 fürt szőlő
Elkészítési mód:
A gyümölcsöket összekockázzuk. A cukrot teflon edényben felolvasztjuk. Egy nagyobb leveses merőkanál homorú oldalát beolajozzuk, majd a karamellizált cukrot hálósan rácsurgatjuk. Hagyjuk megdermedni, menet közben egy lábasban vizet forralunk. Amikor kihűlt a karamell, a leves merőkanalat a tenyerünkbe tesszük és forró vizet öntünk bele. Pár pillanat múlva a kosár leválik a kanálról s így egy szép karamell kosárkát kapunk, amelybe belerakjuk a gyümölcsöket.