Hozzávalók: (10 főre)
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
2 db tojássárgája (tojásfehérjét a krémhez használjuk)
1 cs. sütőpor
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 dl tej
A vaníliás krémhez:
2 db tojás
3,5 dl tej
2 ek. cukor
2 ek. liszt
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
Az almás töltelékhez:
1,5 kg alma
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg porcukor
fahéj, szegfűszeg
1 db reszelt citromhéja
Elkészítési mód:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, négyfelé osztjuk majd lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk. A sütő edényt vajjal kikenjük, és a tészta lapokat egyenként 150 oC-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A krémhez a tojássárgáját, a cukrokat, a lisztet, a tejjel elkeverjük. Lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral. A négy darab tojásfehérjét keményhabbá verjük, és óvatosan krémesre keverjük a mártással és a habos margarinnal.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a cukrokat, a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt citromhéját, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a leve elpárolog. Összeállítjuk a süteményt. Az alsó lapra rákenjük az almás töltelék felét, ráterítjük a második lapot, amin elsimítjuk a vaníliás krémet, majd a harmadik lappal befedjük, azután elterítjük a megmaradt almás tölteléket és a negyedik lappal lefedjük, azt követően óvatosan lenyomjuk. Hűtőbe rakjuk és másnap téglalap alakúra szeleteljük. Tálalásnál a tetejét porcukorral meghintjük.