Hozzávalók (10 személyre):
Piskóta:
4 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg kakaó
fél cs. sütőpor
8 dkg vaj
0,5 dl tej
Elkészítési mód:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot a habbal elkeverünk, kissé felverjük és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kakaót, a lisztet és simára keverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe kiöntjük. 180 °C-os előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Töltelékhez:
2 dl tej
5 dkg cukor
2 ek. liszt
1 cs. vaníliás puding
8 dkg vaj
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. zselatin
20 dkg ribizke
Elkészítési mód:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, ezt forró tejjel felöntjük, hozzáadjuk a pudingport, a zselatint és habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a ribizkét, cukorral ízesítjük, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd homorú szilikonformába adagoljuk. A piskótát kerek formával kiszúrjuk, lefedjük vele a krémet, és pár órára hűtőbe rakjuk.
Fondant:
20 dkg cukor
2 dl víz
10 dkg ribizli
1 kk. zselatin
2 ek. méz
Elkészítési mód:
Kis lángon a vizet a kristálycukorral, a mézzel, a zselatinnal feltesszük főni, amikor elkezd gyöngyözni az edény szélén és felolvadt a vízben a cukor, visszavesszük a legalacsonyabb fokozatra. Menet közben a ribizlit botmixerrel pépesítjük, majd szitán átszűrve hozzáadjuk a fondanthoz, simára keverjük és így szép rózsaszín krémet kapunk. A szilikon formából egyenként kiöntjük a süteményt, gitter rácsra rakjuk és bevonjuk a ribizli mázzal és kb. egy órára mélyhűtőbe rakjuk. Csokoládé lappal, mentalevéllel, ribizkével ízlésesen tálaljuk.