Hozzávalók (4 személyre):
(450 kcal/fő)
Piskóta:
6 db tojás
20 dkg cukor
0,5 dl víz
1 cs. sütőpor
2 dkg kakaópor
5 dkg darált dió
20 dkg liszt
Sárga vanília krém:
5 dl hideg tej
10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. vaníliás pudingpor
2 db tojás
Rumos öntet:
10 dkg mazsola
1dl víz
10 dkg cukor
1 ek. rumesszencia
1 db reszelt citromhéj
1 db reszelt narancshéj
Csoki öntet:
10 dkg cukor
1 dl víz
1 kanál kakaópor
1 ek. rumesszencia
2 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor
tejszínhab
Elkészítési mód:
Vanília öntet:
A sárga krémhez keverjük össze a pudingport a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és egy kevés hideg tejjel. Ezt a masszát felforraljuk és felöntjük, a többi tejjel majd sűrűre főzzük, majd a tojásfehérjét felverjük, kemény habbá és ráöntjük a sárga krémre és óvatosan összekeverjük.Rumos öntet:
A cukrot a vízzel fölforraljuk, beletesszük a mazsolát. Rumesszenciával, citrom és narancshéjjal ízesítjük, majd félretesszük kihűlni.Csoki öntet:
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a kakaót, a cukrokat, kevés vízzel felöntjük. Rumesszenciával ízesítjük és sűrű krémesre főzzük.Piskótatészta:
A tojások sárgáját habverővel fehéredésig keverem a cukorral, majd apránként hozzáadom a lisztet, és lazán beleforgatom a keményre felvert fehérjét. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, és a piskóta harmadát a tepsi harmadába simítom. A maradék egyik felébe belekeverem a darált diót, a másikba a kakaóport, amit 1-2 evőkanál vízzel elkeverek. Ezeket egyenként tepsibe simítom és 180 °C-os sütőben megsütöm. Egy mélyebb tálba rétegezem a 3 féle piskótát a 3 féle krémmel, miközben rumos öntettel locsolgatom. Alufóliával lefedve tálalásig a hűtőbe teszem. Tálaláskor kanállal galuskákat szaggatok a piskótából, csoki öntettel meglocsolom és tejszínhabbal díszítem.