Hozzávalók:
(4 személyre) (420 kcal/fő)
50 dkg burgonya
20 dkg liszt
5 dkg búzadara
5 dkg vaj
1 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
20 dkg eperlekvár
10 dkg porcukor
2 ek. olaj
só
Elkészítési mód:
A burgonyát megtisztítjuk, enyhén sós vízben egészben megfőzzük. Azt követően forrón krumplinyomóval összetörjük, vajjal krémesre keverjük. Hagyjuk kihűlni, majd tojással, búzadarával és liszttel jól összegyúrjuk. Pihentetés nélkül lisztezett deszkán 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, és kb. 10 cm-es, kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk, a közepébe lekvárt teszünk, majd félbehajtjuk, és a széleit körbenyomkodjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor a derelye feljön a víz tetejére, ráforralunk. Tésztaszűrővel egyenként kiemeljük, lecsepegtetjük, olajban pirított zsemlemorzsára szedjük, megforgatjuk, majd porcukorral meghintve tálaljuk.