Hozzávalók:
(4 személyre)
80 dkg pulykamell
8 gerezd fokhagyma
3 dl tej
20 dkg zsemlemorzsa
5 dkg liszt
4 db tojás
olaj (a sütéshez)
só
A kapormártáshoz:
5 dkg vaj
2 ek. liszt
1 dl tej
10 dkg tejföl
1 cs. kapor
1 ek. cukor
1 ek. citromlé
só, bors
Elkészítési mód:
Egy tálba beleöntjük a tejet, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, belerakjuk a nyolc szeletre vágott pulykamellet és egy éjszakára hűtőszekrényben pácoljuk. Sütés előtt a hússzeleteket tiszta konyharuhára tesszük és a nedvességet felitatjuk róluk, sóval ízesítjük, liszttel meghintjük, habosra felvert, enyhén sós tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, (panírozzuk) és forró olajban aranybarnára sütjük. A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, megszórjuk liszttel, 1-2 percig hevítjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, felöntjük tejjel, simára keverjük, tejföllel krémesítjük, sóval, borssal, cukorral és citromlével ízesítjük, azután kb. 5 perc alatt készre főzzük.
Lapcsánka hozzávalói:
60 dkg burgonya
10 dkg liszt
3 ek. olaj
1 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítési mód:
A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, tejföllel, liszttel összekeverjük, majd sóval, borssal és tört fokhagymával ízesítjük. Teflonserpenyőben kevés felforrósított olajban egy evőkanállal adagolva kerek formára terítjük a tésztát, hogy szép vékony lepényt kapjunk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. A lapcsánkát szalvétára kiszedjük és a felesleges olajat felitatjuk. Kakukkfűvel és citrommal díszítve tálaljuk a hús és a kapormártás mellé.